Architektura

O projekcie

Przygotowanie projektu poprzedziły wnikliwe analizy zdjęć i opisów przedwojennej Warszawy. Myślą przewodnią projektu było stworzenie budynku o prostej i eleganckiej bryle, który będzie harmonijnie współgrał z zabytkową architekturą, zachowując swój indywidualny, nowoczesny charakter. Plac Zamkowy – Business with Heritage to inspirowany klasyczną zabudową pałacową biurowiec na miarę XXI wieku.

Budynek składa się z dwóch kondygnacji podziemnych, na których znajduje parking (27 miejsc parkingowych) oraz czterech użytkowych kondygnacji naziemnych, w tym jednej umieszczonej na poziomie dachu. Parter budynku jest przeznaczony na lokale handlowo-usługowe. Restauracja z widokiem na plac Zamkowy zajmie część parteru oraz pierwszego piętra, resztę obiektu będą stanowić biura.

Główna bryła budynku podzielona jest na trzy części – to nawiązanie do rozwiązań architektonicznych zastosowanych w pobliskich pałacach. Dwa przeszklone hole łamią monolityczność fasady i otwierają widok na boczną ścianę Pałacu Branickich. Klasyczne proporcje, uzyskane dzięki podziałom pionowym i poziomym na elewacji, korespondują z historyczną zabudową Starówki.

Fasada od strony Pałacu Branickich stanowi kontrast w stosunku do klasycznego frontu. Dla podkreślenia nowoczesnego charakteru obiektu zastosowano tutaj więcej przeszkleń, dzięki czemu konstrukcja nabrała lekkości.

Na kondygnacjach pierwszego i drugiego piętra, w ścianie tynkowanej, zostały umieszczone klasyczne okna na wzór okien sąsiadujących budynków. Detal ściany tynkowanej wykorzystuje grę świateł i cieni na elewacjach, co eksponuje stylowy charakter budynku. Zgodnie z oczekiwaniem konserwatora zabytków, dach jest pokryty fabrycznie spatynowaną blachą tytanowo-cynkową w kolorze popielatym, kładzioną tradycyjnie na rąbek stojący. Blacha jest jedynym, obok dachówki ceramicznej, rodzajem pokrycia dachu występującym w obrębie Starego Miasta, a taka kolorystyka charakterystyczna jest dla pierzei wzdłuż ulicy Podwale. Elewacja od strony Pałacu Branickich, stanowiąca tło zielonego dziedzińca, jest lekka i całkowicie przeszklona.

Rodzaj wykorzystanych materiałów, o doskonałych parametrach technicznych,
a jednocześnie pięknych i szlachetnych, podkreśla nowoczesny charakter biurowca, pozostając w harmonii z otaczającą go historyczną zabudową. Przyziemie budynku zostało wykończone płytami kamiennymi z wapienia muszlowego, a wyższe kondygnacje płytami pokrytymi tynkiem drobnoziarnistym. Dla wzmocnienia efektu trójwymiarowości elewacji zastosowano eleganckie ryflowania między oknami oraz kute balustrady z elementami mosiężnymi, będące tradycyjnym materiałem we współczesnej formie – detale te rozrzeźbiają elewację oraz zapewniają grę świateł i cieni. Attyki w narożnych częściach budynku oraz płotki śniegowe nawiązują swą formą do kutych balustrad, dopełniając całości.

Poza walorami estetycznymi, przy projektowaniu kierowano się zasadą funkcjonalności. Projekt zakłada zastosowanie nowoczesnych rozwiązań technicznych i środowiskowych, które zapewnią przyszłym użytkownikom efektywne wykorzystanie powierzchni.

 

Project of the Year 2015